Welkom op Autobahnen.net

Legenda:

 

Tunnelcategorie A B C D E Ingevoerd op 1 januari 2010. Tunnels waarbij geen categorie vermeldt staat, is voor alle ADR verkeer open (Categorie A)
   
Hoewel op de meeste borden nog anders weergegeven, betalen vrachtwagens met een maximaal totale massa (laadgewicht + gewicht ledig voertuig) van 7500kg (7,5 ton) LKW maut vanaf 1 oktober 2015.
   
E30 Een vermelding van een Europese weg.
   
E30 Einde van een Europese weg. Meestal bij een knooppunt waarvan de kruisende weg een ander E-nummer heeft. Deze kan weer gevolgd worden. Een voorbeeld is de E31 die eindigd op de E50.
   
E30 Geen link beschikbaar.
   
  Wanneer een E-nummer afslaat (TOTSO), en de doorgaande weg geen E-nummer meer heeft, zal er op de doorgaande richting niets vermeld zijn. Klik op de beschikbare links om een E-nummer verder te volgen. Een voorbeeld is dat de E31 afbuigt ten opzichte van de BAB61.
   
^ E251  E22 >

^ E22  E22 >

De Europese weg slaat af naar een Bundesstraße. In rechtdoorgaande richting veranderd het nummer (Dit geldt niet voor autobahen, deze worden, indien beschikbaar, na knooppunt vermeld).

De Europese weg slaat af naar een Bundesstraße. Het eerder vermelde nummer vervalt, en gaat nu onder het nieuwe nummer verder.

Een voorbeeld is de BAB20 met de B96 bij Stralsund.

   
Geen E-nummer De kruisende autobahn heeft geen E-nummer.
   
  De hoofdroute staat altijd boven, naast autobahnnummer, indien de Autobahn over de volledige lengte dit nummer draagt, ook al is er een (gedeeltelijke) dubbelnummering. Indien de Autobaan gedeeltelijk een E-nummer heeft, of deze veranderd, zal er geen nummer bovenin worden geplaatst (er kunnen uitzonderingen zijn).
   
Albaufstieg Bijzonder stuk autobahn, wordt ook bij dubbelnummeringen gebruikt.

Terug

Uitleg E-wegen:

Systeem grofweg:
Oplopend van Noord naar Zuid waarbij de E6 in Noorwegen en Zweden ligt, tot aan de E98 in Zuid Turkije;
Oplopend van West naar Oost, waarbij de E1 in Portugal en Spanje ligt, tot aan de E127 in Rusland en Kazachstan.

Op het werelddeel Europa heeft de Europese economische commissie van de Verenigde Naties een systeem uitgewerkt binnen Europa. Een Europese weg (kortweg E) kent lange afstandsverbindingen. Het is een voorbeeld van het Interstate System in de Verenigde Staten. Elk lid van de EU, die dit verdrag heeft ondertekend is verplicht het nummer op de borden te zetten. Hoe dat gedaan wordt, verschilt per lidstaat. België en Denemarken werken met E-nummers, terwijl Groot-Brittannië het verdrag niet eens ondertekend heeft, en ook geen E-nummers op haar bewegwijzering heeft staan.

Duitsland zit er tussenin: Zij geeft de E-nummers wel weer, maar dan alleen op de afstandsborden. Dan is het moeilijk om te rijden, wanneer je na een knooppunt er achter komt dat jouw E-nummer niet meer op de borden staat. Er zijn een paar locaties waarbij het E-nummer wel op de borden verschijnt.

Klik hier (PDF)voor een volledig overzicht. De map is van 2007, dus er zullen wel weer wat veranderingen zijn. Klik hier voor meer info over dit systeem.

Noot: De E55 beschrijft de hele ring van Berlijn.